HOT PANS STEELBAND I PORT OF SPAINS KARNEVAL 2009

 

 

En vecka före karnevalen på Trinidad kom medlemmarna i Hot Pans steelband till ön.  Bandet har i flera år planerat att åka till Trinidad för att spela på karnevalen. Nu hände det! Några instrument hade man med sig från Sverige, några lånades från Merrytones Steel Orchestra i Diego Martin och ett par instrument var nytillverkade av pan tuner Lawrence ”Egar” Mayers.

Bandet bodde på The Cove Beach Resort i Chaguaramas väster om Port of Spain. Där finns rum i små hus att hyra. Husen står på betongpelare. Det finns därför ett skuggigt och luftigt utrymme under huset, där bandet kunde ställa upp instrumenten och repetera.

 

 

 

 

Där finns också swimmingpool och en strand med bar och restaurant. Det går minibussar, på Trinidad kallade ”maxi taxis”, in till Port of Spain. Så det blev en blandning av repetitioner, bad och besök på steelbandstävlingen Panorama och andra evenemang i Port of Spain. Full fart från dag 1 alltså.  På fredagen före karnevalen spelade Hot Pans i två timmar vid stranden på Coral Cove för en entusiastisk publik. Se video här.

Hot Pans är ett av få icke-trinidadska medlemsband i Trinidad & Tobagos steelbandsförening Pan Trinbago. Många av bandets medlemmar har tidigare spelat med trinidadska steelband i tävlingen Panorama. Så det fanns redan ett nätverk på Trinidad. Dessutom fick Hot Pans ypperlig hjälp av Ian ”Dougla” Goodrich, en erfaren pan man som vet hur man manövererar i det trinidadska virrvarret. Allt detta var förstås viktiga förutsättningar för att företaget skulle lyckas.

Hot Pans hade kommit överens med steelbandet Invaders att spela för deras maskeradband både på karnevalsmåndagens morgon (jouvé) och eftermiddagen. Maskeradbanden var så stora att det behövdes två steelband för att alla skulle höra musik. På morgonen var temat "devils" och på eftermiddagen "Trini Greeks Gone Wild" men också inslag av "Sailors", den traditionella maskeradfiguren i samband med steelband. Hot Pans hade lånat det flak på hjul som Merrytones använder till sin rytmsektion och hyrt en liten bärgningsbil att dra den. Bandet skulle spela på flaket.

 

 

 

 

Söndagen före karnevalen forslades flaket och instrumenten till Invaders panyard (repetitionsplats). Vid midnatt åkte medlemmarna i Hot Pans och deras fans till panyarden för att lasta på instrumenten och vara redo för starten på karnevalen kl. 4 på morgonen. När bandet började spela samlades genast en stor skara nyfikna trinidadare. Kunde ett steelband från Sverige verkligen spela? Allt eftersom Hot Pans spelade calypsostandards som Bee’s Melody, årets hit Radica, jazzlåten Take Five (länk till video) i specialarrangemang av Rudy ”Twoleft” Smith och andra låtar försvann åhörarnas skepsis. Början på karnevalen är en ganska stökig historia vilket framgår av denna video. Hot Pans musik var verkligen populär och många dansade (jumped up) till bandet utefter vägen, här fångat på video.

 

 

 

Vid halv nio på morgonen lossnade ett av hjulen på flaket just före ett av bedömningsställena. Bandmedlemmarna blev förstås besvikna när dom inte kunde passera domarna, men de behövde också vila efter att ha spelat i timmar utan paus. De större steelbanden har många spelare som kan byta av varandra, men Hot Pans 15 spelare hade inga avbytare. Medan bandmedlemmarna vilade och åt på en bekants tomt i närheten lyckades föraren av bärgningsbilen hitta svetsningsutrustning och få hjulet tillbaka på flaket. Detta var en verklig bedrift på karnevalsmåndagens förmiddag!

 

 

 

 

 

 

Vid ettiden var Hot Pans ”on the road” igen och spelade för entusiastiska karnevalsfirare hela dagen – nästan till klockan åtta på kvällen. Då var alla spelare helt utmattade men ganska lyckliga. Man beslöt att inte spela på tisdagen utan ta in karnevalen som åskådare. Alla tyckte att det varit en fantastisk upplevelse att spela på karnevalen. Trinidadarna uppskattade Hot Pans och såväl tidningar som radio och TV hakade på.