Cartagena och Providencia

 

18 oktober – 28 december 2012
Klicka här för bilder

 

Kaiso låg och väntade på oss på Manzanillo Marina. Hon var i gott skick även om de presenningar vi täckt henne med innan vi reste till Sverige i mars hade blåst sönder helt. Vår ankarkätting hade börjat bli lite rostig och blev sänd på sandblästring och galvanisering. Det var ganska billigt drygt tusen svenska kronor för 60 meter kätting. Dock tog det över tre veckor innan kättingen kom tillbaka. Under tiden utfördes reparationer av bl.a. ankarvinsch, nya lager och packningar vid propelleraxel och rodret där det hade läckt in vatten. Polering av sidor och bottenmålning. Vi umgicks också med Arne och Sylvia på Chiquitita och andra skandinaviska seglare som låg inne i stan vid Club Nautico. Anders på Spray, som också låg upptagen på Manzanillo Marina, kom ner från Sverige och anslöt till gänget. Så var det dags för sjösättning efter en svettig månad på land.

Vi ankrade vid Club Nautico. Vi hade ju diverse motorproblem förra säsongen och mekanikern Elvis fixade med motorn. Sedan tog vi en tur till lagunen Cholón för att testa att allt var OK. Just som vi kom fram till ankringen stannade motorn. Dagen därpå ringde vi till Elvis, som kom trots att det var söndag. Han hittade till slut en bit silikon som tåppte till utflödet från dieseltanken. På vägen tillbaka överhettade motorn igen, precis som förra säsongen. Vi hade just nått Boca Chica, inloppet till Cartagena-fjärden. Vi ankrade utanför lotsstationen och anropade Port Control på VHF:en och talade om vårt problem. Efter en halvtimme kom en liten båt från coast guard och bogserade oss de sex sjömilen till Club Nautico helt utan kostnad. Det var service! Elvis var bekymrad. Han hade ju kollat allt, men han tog ut impellern till kylvattenpumpen igen. Den såg hel och fin ut, men så upptäckte han att gummidelen kunde slira på den metallring som den är fäst i. Väldigt lurigt fel för ibland snurrade den som den skulle och ibland slirade den och pumpade dåligt. Det var alltså orsaken till att motorn överhettade både förra säsongen och nu. Varken Elvis eller någon annan vi pratat med har hört talas om ett sådant fel. Elvis installerade också möjlighet för oss att med en kran koppla om bränsletillförseln till motorn från tanken till en 20 liters dieseldunk om det skulle bli stopp igen.

Den 19 december var det så dags att lämna vännerna i Cartagena och segla mot Providencia, en ö som tillhör Colombia fast den ligger 400 sjömil bort vid Nicaraguas kust. Vår plan är att ta oss tillbaka till Trinidad via Kuba, Dominikanska Republiken, Puerto Rico och Små Antillerna. Men vi är nu en månad försenade gentemot vår ursprungliga tidsplan. Seglingen till Providencia gick undan i halv vind till slör. Efter tre dygn rundade vi öns sydspets. Då slog vinden om till hård nordlig och det blev en seg kryss de tio sjömilen upp till ankringsplatsen i sundet mellan den lilla ön Santa Catalina och Providencia. Det var skönt att kasta ankar på 4 meters djup i kristallklart vatten.

Inklarering dagen därpå var inga problem med hjälp av agenten Mr.Bush. Vi har nu varit på Providencia en dryg vecka. Det är en riktigt trevlig liten ö med 12 kilometer väg. Den var ju piraten Henry Morgans huvudkvarter under räderna mot Panama och andra länder i närheten. De flesta talar engelska med gammal jamaikansk dialekt. Det mesta är billigare här än i Cartagena. En liter Bacardi Gold rom kostar 80 kronor (21000 pesos).

De enkla restauranterna har bra lokal mat. Vi har flera gången ätit hos Miss Lucy som har några bord på stranden bakom sitt hus 100 meter från jollebryggan. På julafton var det stort party med livemusik på kajen. Ljudanläggningen var i Trinidad-klass. Annars är det väldigt lungt. Allt man behöver ligger inom gångavstånd från jollebryggan.

Med små blåa minibussar kan man för en tia åka vart man vill på ön. Vi har bl.a. varit i Southwest Bay med lång beach och små restauranter. Restauranten ”Det heliga gossebarnet” serverade utmärkt caracol, d.v.s. den stora snäcka som kallas conch eller lambi i Små Antillerna.

Det pågår en konflkt mellan Colombia och Nicarague om några små öar i närheten av Providencia, så den colombianska flottan är i hög grad närvarande här. Nicaragua har ingen flotta, så dom är i underläge.

Vi planerar att fortsätta vår seglats mot Cayo Largo, Kuba på söndag den 30 december.