E-MEJL TILL KAISO

 

När vi är iland försöker vi hitta ett Internet-café och kolla om vi har mejl till den e-mejladress som hör till den här webbplatsen. Den adressen är kaiso@kaiso.se. På Internet-caféerna kollar vi också om vi har mejl till våra andra adresser.

 

Du kan också skicka e-mejl direkt till oss ombord på Kaiso på adressen sa0abk@winlink.org (SA0ABK, där 0 = siffran noll, är Kristers radioamatörsignal). Vi laddar ner mejl till denna adress ombord nästan dagligen med hjälp av kortvågsradio och ett nätverk av radioamatörer som heter Winlink. Innan ni kan skicka kortvågsmejl till oss så måste vi först ha skickat ett mejl till er. Så skicka först mejl till kaiso@kaiso.se så svarar vi från kortvågsadressen. Så här fungerar kortvågsmejlen:

 

I vår dator på båten har vi ett mejl-program som heter Air mail. Vi skriver vårt e-mejl som vanligt och adresserar det till en mottagare. Därefter väljer vi en frekvens ur vår lista över mottagarstationer i radioamatörnätet Winklink och ställer in vår kortvågsradio på samma frekvens. När vi trycker på "sänd" i programmet går e-mejlet iväg via ett modem till kortvågsradion som skickar iväg det ut i stratosfären. Via ett antal studsar mellan joniserande skikt och jordskorpan når så vårt e-mejl den landbaserade kortvågsmottagare någonstans i världen som vi valt. Här går det baklänges via kortvågsmottagaren, modemet och in i mottagarens dator. Där finns en mejl-server som skickar mejlet via Internet till adressaten. När vi sänder iväg ett e-mejl, kontrollerar programmet samtidigt om det finns något e-mejl till oss. Om så är fallet tankas detta ner till vår dator på båten.

Du kan läsa mer om allt detta på Winlinks webbplats http://www.winlink.org.

 

Viktigt att tänka på när du skickar e-mejl till vår kortvågsadress sa0abk@winlink.org!

Att skick e-mejl över kortvåg går med långsam hastighet, en A4 textsida kan ta allt från 2 till 15 minuter beroende på sändningskonditionerna. Tänk därför på följande:

 

Vi tycker det är kul att få e-mejl med hälsningar och rapporter från hemmafronten. Vi lovar att vi skall försöka svara på alla e-mejl så gott vi kan.